Zoeken
Voer een zoekterm in:
Een korte geschiedenis van filterkoffiezetapparaten
Eine kurze Geschichte der Filterkaffeemaschine

Elektrische koffiezetapparaten bestaan al sinds de 19e eeuw. Koffiezetapparaten zoals wij die nu kennen, kwamen pas in de jaren vijftig op de markt. In het begin van de jaren zestig bracht Melitta® in samenwerking met de firma Widman zijn eerste filterkoffiezetapparaat op de markt: de "MA 120" - een mijlpaal op het gebied van automatische koffiezetapparaten. In die tijd waren koffiezetapparaten nog een echt luxeartikel, dat rond de 120,- DM kostte.

Pas in 1970 braken filterkoffiezetapparaten eindelijk door. Steeds meer leveranciers verschenen op de markt, en filterkoffiezetapparaten werden een massaproduct. Het basisprincipe, waarbij water wordt verwarmd en vervolgens in een houder druppelt nadat het door het met gemalen koffie gevulde filter is gegaan, heeft tot op de dag van vandaag zijn waarde bewezen en is in de loop der jaren slechts in geringe mate gewijzigd.

Hoe werkt het precies?
Wie funktioniert das eigentlich genau?

De meeste elektrische filterkoffiezetapparaten op de markt zijn gebaseerd op het principe van de zwaartekrachtfiltratie. Dit principe werkt als volgt:

 

    • Het water stroomt uit de tank in het verwarmingselement door de zwaartekracht langs een pijp.

    • Het verwarmingselement is meestal aan de onderkant van de machine gemonteerd (onder de verwarmingsplaat)

    • Het water wordt verhit tot bijna 100°C. Een stijgbuis voert het hete water vervolgens naar de gemalen koffie in het filter.

      • Na het brouwproces blijft het verwarmingselement in werking. Bij apparaten met een glazen kan houdt hij de koffie warm door middel van de geïntegreerde warmhoudplaat.

      • Op machines met een geïsoleerde kan is dit niet nodig. De thermoskan houdt de koffie warm en het verwarmingselement schakelt automatisch uit wanneer het koffiezetten is voltooid.

      De aroma selector
      Der Aroma-Selector

      De meeste klassieke automatische koffiezetapparaten zetten elke keer op dezelfde manier koffie. De smaak kan alleen veranderen als u verschillende soorten of doseringen koffie gebruikt. De Melitta® smaakselector maakt het leven van koffieliefhebbers makkelijker: hiermee kunnen zij de sterkte van de koffie heel gemakkelijk aanpassen aan hun persoonlijke smaak. De volgende Melitta® modellen hebben deze optie: Look® Selection, Look® de Luxe, Look® Therm de Luxe, Enjoy® en Enjoy® Therm.

      Een korte geschiedenis van filterkoffiezetapparaten
      Eine kurze Geschichte der Filterkaffeemaschine

      Elektrische koffiezetapparaten bestaan al sinds de 19e eeuw. Koffiezetapparaten zoals wij die nu kennen, kwamen pas in de jaren vijftig op de markt. In het begin van de jaren zestig bracht Melitta® in samenwerking met de firma Widman zijn eerste filterkoffiezetapparaat op de markt: de "MA 120" - een mijlpaal op het gebied van automatische koffiezetapparaten. In die tijd waren koffiezetapparaten nog een echt luxeartikel, dat rond de 120,- DM kostte.

      Pas in 1970 braken filterkoffiezetapparaten eindelijk door. Steeds meer leveranciers verschenen op de markt, en filterkoffiezetapparaten werden een massaproduct. Het basisprincipe, waarbij water wordt verwarmd en vervolgens in een houder druppelt nadat het door het met gemalen koffie gevulde filter is gegaan, heeft tot op de dag van vandaag zijn waarde bewezen en is in de loop der jaren slechts in geringe mate gewijzigd.

      Hoe werkt het precies?
      Wie funktioniert das eigentlich genau?

      De meeste elektrische filterkoffiezetapparaten op de markt zijn gebaseerd op het principe van de zwaartekrachtfiltratie. Dit principe werkt als volgt:

       

        • Het water stroomt uit de tank in het verwarmingselement door de zwaartekracht langs een pijp.

        • Het verwarmingselement is meestal aan de onderkant van de machine gemonteerd (onder de verwarmingsplaat)

        • Het water wordt verhit tot bijna 100°C. Een stijgbuis voert het hete water vervolgens naar de gemalen koffie in het filter.

          • Na het brouwproces blijft het verwarmingselement in werking. Bij apparaten met een glazen kan houdt hij de koffie warm door middel van de geïntegreerde warmhoudplaat.

          • Op machines met een geïsoleerde kan is dit niet nodig. De thermoskan houdt de koffie warm en het verwarmingselement schakelt automatisch uit wanneer het koffiezetten is voltooid.

          De aroma selector
          Der Aroma-Selector

          De meeste klassieke automatische koffiezetapparaten zetten elke keer op dezelfde manier koffie. De smaak kan alleen veranderen als u verschillende soorten of doseringen koffie gebruikt. De Melitta® smaakselector maakt het leven van koffieliefhebbers makkelijker: hiermee kunnen zij de sterkte van de koffie heel gemakkelijk aanpassen aan hun persoonlijke smaak. De volgende Melitta® modellen hebben deze optie: Look® Selection, Look® de Luxe, Look® Therm de Luxe, Enjoy® en Enjoy® Therm.